dinsdag, januari 13, 2015

De Breivik-analogie

Hassnae Bouazza vindt niet dat moslims zich hoeven uit te spreken tegen moslims die in naam van Allah terreurdaden begaan. Want –zo is de redenering- waar waren de (rechtse) demonstraties tegen het geweld van Anders Breivik? (Volkskrant, 12 januari).
De analogie gaat mank.

In het éne geval wordt beroep gedaan op de Islam, in het andere geval op het Christendom. Dat is de analogie, maar verder gaat die vergelijking niet.
Een wezenlijk verschil is, dat veel autochtonen moslims wantrouwen, maar dat geen enkel mens Wiegel of Plaisier (de scriba van de PKN) ervan verdenkt in het geheim te sympathiseren met Breivik en dat dus ook niemand verwacht dat zij ter wille van de godsvrede gaan demonstreren.
Dit wantrouwen jegens de moslims en de Islam is er gewoon of je het nu leuk vindt of niet en  wordt ook nog eens dagelijks gevoed. Dat wantrouwen jegens mensen aan de rechter kant of jegens christenen is er in Nederland inzake Breivik niet. Daarom gaat de analogie niet op en versluiert deze eerder dan dat die iets verduidelijkt.

rkh, 13-01-2015


1 opmerking:

Anoniem zei

Helder en juist, vindt PJ te N