dinsdag, juni 27, 2017

Angstmanagement

In dit era van islamistisch geweld wordt vaak gezegd: “We laten ons geen angst aanpraten, want daar is IS juist op uit”. Mij verbaast met wat voor een aplomb dit wordt gezegd en hoe makkelijk dit indaalt bij de mensen.
Een verklaring hiervoor is, dat ten eerste het frame (“IS wil het volk angst aanjagen”) een handelingsmogelijkheid biedt. Je kunt zelf wat doen, nl. gewoon doorgaan met (Westers) leven. Ten tweede, dat dit frame en deze mantra mooi aansluiten op de alledaagse wijsheden van het schoolplein en van thuis als “Laat je niet boos maken, want dat willen die pestkoppen juist” en “Niet reageren!”. En ten derde: we willen graag rust in de kop.

De impliciete boodschap is hier: “IS wordt verslagen, als je geen angst toont”. Maar ondertussen staat de overheid wel op scherp; zie de roadblocks en de extra bewaking. En is de expliciete boodschap: “Er is een gerede grond voor angst”.
De overheid geeft dus een dubbele boodschap af: “Wees niet en wel bang”.

Deze paradox laat zich makkelijk oplossen. Want het doel van IS is natuurlijk helemaal niet om de bevolking angst aan te jagen, dat is hooguit mooi meegenomen. Doel is de vernietiging van “het Westen”.
Ik wil wedden, dat ten tijde van de RAF niemand dacht dat hun doel was lands industriële elite angst aan te jagen. Doel was de vernietiging van het kapitalisme.

Je kunt dus weer met een gerust hart bang zijn.

rkh, 25-06-2017

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige blog ! Wijs gesproken Dixi, en met humor afgerond.
PJ te N