donderdag, juni 15, 2017

Wolf herkent onrecht

Onder deze titel bracht de Volkskrant van 10/6 wetenschapsnieuws: Weense wetenschappers hebben ontdekt, dat een wolf weigert op een knop te drukken als hij daarvoor niet of matig wordt beloond en een andere wolf met dezelfde taak wel het volle pond krijgt. Conclusie: Wolven hebben een gevoeligheid voor onrecht en die staat dus los van domesticatie.

Maar als wolven als het ware onrecht ruiken, waarom komt de wolf die wel goed wordt bediend dan niet in opstand? Als de bewering/suggestie is dat dit besef van onrecht bij wolven basaal is (vergelijkbaar met ons “Gij zult niet doden”) dan moet een afwijking toch verklaard worden?

Mij lijkt het gedrag van de weigerwolf afdoende verklaard met basale emoties als jaloezie en afgunst. Je hebt dus een verklaring in termen van onrecht helemaal niet nodig. Ik zou zeggen, laat het scheermes van Ockham zijn werk doen. En wat mij betreft behoeft het gedrag van de coöperatieve wolf geen verklaring.

Blijft staan waarom sommige wetenschappers zo graag dieren willen vermenselijken. Bij mijn weten wil in elk geval apenonderzoeker Frans de Waal alleen nog maar over altruïsme bij dieren schrijven. Een wilsakt dus, die te denken geeft.


rkh, 15-06-2017

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad opmerkelijk ! Er zijn ook wetenschappers die al het nobele in de mens willen weg verklaren door het nobele te herleiden tot "slechts fysische processen". Mogelijk is er een verband tussen beide ?
PJ te N