vrijdag, juni 30, 2017

Gij zult niet met makkelijke oplossingen komen

Eén van de veel gehoorde dooddoeners uit de gereedschapskist van politici is: “Er zijn geen makkelijke oplossingen”. Of op z’n Duits: “Es gibt keine einfache Lösungen”. Met deze goedkope oneliner wordt dan een onwelgevallig voorstel afgeserveerd.
Maar wat is er in vredesnaam tegen makkelijke oplossingen?

Alsof een complex probleem alleen maar complexe oplossingen kent en alsof elk controvers probleem complex is. Dat is natuurlijk onzin. Het probleem bijv. dat de Middellandse zee een dode zee dreigt te worden, los je simpel op door boten met vluchtelingen en gelukszoekers meteen terug te slepen naar de kust van herkomst. In één klap sloop je dan het verdienmodel van de mensensmokkelaars en voorkom je dat mensen zich als lemmingen te water begeven. Hard om erger te voorkomen.

Tegen zijn onder het roepen van “Er zijn geen makkelijke oplossingen” heeft niets met de eenvoud van de voorgestelde oplossing vandoen, zoals wel wordt gesuggereerd, maar heeft alles te maken met een ideologische bevlogenheid die een keuze voor deze oplossing domweg onmogelijk maakt. Het is dus gewoon een manier van Nee-zeggen. De ideologie is in dit geval de ideologie van “Un Passe-Partout pour Tous” (copyright rkh). Wanneer er iets simpel is –in de zin van eenvoudig én idioot- dan is het wel de Idee dat de wereld van iedereen is.
Idealen laten zich moeilijk met woorden bestrijden, dus is het wachten op de reality-check. Wachten op een wal die het schip keert.

rkh, 29-06-2017


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prima uitleg, in de eerste 2 alinea's !
De 3e alinea vind ik minder duidelijk. Wat is "ideologische bevlogenheid" ? Als je dit vervangt door "politiek standpunt" klopt de zin ook. Wat is "ideologie" ? Vervang dit woord door "politiek" en de zin klopt nog steeds.
Het lijkt er op dat U uw eigen politieke gedachtegoed realistisch vindt en dus goed, en afwijkend politiek gedachtegoed irreëel en dus ronduit slecht.
Afwijkende politieke opvattingen zet u weg als "ideologisch", een woord met negatieve connotatie. Alsof uw eigen realistische politieke oriëntatie niet ook op idealen is gebaseerd: uw ideaal lijkt: rust in onze tent.
Overigens is dat ook één van mijn idealen. En uw simpele oplossing voor de Middellandse Zee steun ik.
PJ te N

DIXI zei

Mijn complimenten. Ook alinea 3 lijkt goed begrepen. De kritiek op diffamerend taalgebruik deel ik.