vrijdag, juni 09, 2017

De vluchteling en de robot

De Duitse werkgevers waren maar wat blij met de komst van een miljoen asielzoekers. Er was immers een nijpend tekort aan arbeidskrachten mede als gevolg van de veranderende demografie (meer mensen met pensioen, minder jongeren). Een taalcursusje hier en wat om- en bijscholing daar en je hebt er een arbeider bij. Een dik jaar later moesten diezelfde werkgevers trouwens al constateren dat het allemaal niet zo simpel is. Met loonsverhogingen, bijscholing en sancties op niet werken voor de eigen bevolking zou meer zijn bereikt.

Demografie als argument voor meer immigratie, dat hoor je tegenwoordig vaker. De Groenen willen minder druk op het milieu, dus je zou verwachten dat ze niet blij zijn met nog meer mensen en blij zijn met minder kinderen. Klassiek links wil geen neerwaartse druk op de lonen en zou dus tegen de grootschalige import van arbeid moeten zijn.
Maar niets van dit alles. Werkgevers, Groen en Links zijn vereend in hun enthousiasme voor de nieuwkomer. Een combinatie die wantrouwend zou moeten maken. Argument of schijnargument: ze zeggen allemaal de demografische ontwikkeling voor te willen zijn met een “Willkommenskultur”. Ook de afgewezen asielzoeker die iets kan, blijft welkom.

Maar logisch zou zijn om de demografische neergang qua inwonersaantal juist te verwelkomen. Want er zal nu en in de toekomst minder werk zijn als gevolg van de administratieve- en industriële automatisering, wat nu “digitalisering” heet.

“Minder werk voor meer mensen”, dat is vragen om problemen.


rkh, 08-06-2017

10 opmerkingen:

Anoniem zei

" “Minder werk voor meer mensen”, dat is vragen om problemen."
Interessante gedachte ! Je zou juist kunnen denken dat het ultieme ideaal is: geen werk meer voor mensen, want daarvoor hebben wij robots, die tevens zorgen voor een bloeiende economie wat het betaalbaar maakt om miljarden mensen te voeden en in staat te stellen zich creatief te ontplooien en zich uit te leven in filosofie, blogs, schilderen en andere schone kunsten. Misdaad is dan ook overbodig want iedereen heeft meer dan genoeg. Vluchtelingen komen alleen nog in de overgangsfase voor zolang de robots nog niet overal de welvaart hebben gebracht, maar uiteindelijk kan iedereen zich vrijelijk over de aardbol bewegen zonder problemen te veroorzaken.
PJ te N

DIXI zei

Tja, idealen. De weg er naar is geplaveid met lijken. De geschiedenis zou te denken moeten geven.

Anoniem zei

Dit lijkt mij een dooddoener. Idealen of de afwezigheid ervan, lijken vallen toch wel. Veel idealen zijn trouwens ook gerealiseerd zonder lijken, een voorbeeld: de afschaffing van de slavernij.
Robotisering van de samenleving lijkt mij nu juist bij uitstek een ideaal dat kan worden bereikt zonder lijken.
PJ te N

Anoniem zei

Gedenken wij Theo Potma (1932-2017), de beroemde Friese idealist.
PJ te N

DIXI zei

Robotisering ligt in de natuurlijke aard der dingen. Het gebeurt gewoon of je nu wilt of niet. Geen Pull, maar Push. Dus in zoverre is het geen Ideaal.

Maar dat robotisering gepaard gaat met grote sociale problemen is mij wel duidelijk. Want het kapitaal accumuleert zich bij een beperkt aantal mensen. En wie “Akkumulation” zegt, zegt “Elend”. Also sprach der Marx.

Anoniem zei

De afschaffing van de slavernij ging eveneens gepaard met grote sociale problemen, toch vinden we fijn dat het gebeurd is (hoewel, sommige moslims en atheïsten doen er nog aan).
Ontwikkelingen die in de natuurlijke aard der dingen liggen, kunnen wij meer of minder ideaal achten. De aardschollenbewegingen bijvoorbeeld vind ik niet ideaal (want aardbevingen) en de robotisering wel (want meer vrije tijd).
Kapitaal accumuleert zich altijd bij een beperkt aantal mensen, wat er ook gebeurt, ook dat ligt in de natuurlijke aard der dingen.
Gelukkig hebben mensen mogelijkheden om in te grijpen in de natuurlijke loop der dingen, soms meer, soms minder.
PJ te N

DIXI zei

Er is nogal een verschil tussen "ik heb een ideaal" en "ik vind dat en dat ideaal". Lijkt mij.

Anoniem zei

Als er al een verschil is, is dat flinterdun. Hoe kan ik iets ideaal vinden als ik geen idealen heb ?
PJ te N

DIXI zei

Blijft staan, dat als je bijna een miljoen vreemden binnenhaalt met weinig affiniteit tot de arbeidsmarkt en ook nog die arbeidsmarkt op termijn krimpt als gevolg van administratieve en industriële automatisering dat je dan grote sociale en economische problemen krijgt.

Anoniem zei

Wie is er bang voor grote sociale en economische problemen ? Linksom of rechtsom komen die toch wel. Zaak is het hoofd koel te houden onder alle omstandigheden en het hart warm.
PJ te N