zaterdag, augustus 01, 2009

Overheid stigmatiseert zelf

Er wordt weer lustig gestigmatiseerd. Ditmaal van overheidswege (direct of indirect) en betreft het alle Nederlanders (die er dan ook zelf voor mogen betalen): we staan niet op voor anderen, grijpen niet in bij opstootjes, tonen geen respect voor de boven ons gestelden, zijn grof gebekt, hebben een kort lontje, discrimineren bij het leven en zijn daarbij nog racistisch bovendien. Als het zo uitkomt, krijgen we ook nog de radicalisering van moslimjongeren in de schoenen geschoven. Wij hebben het weer gedaan.

Minister Ter Horst werkt aan een handvest “Verantwoordelijk Burgerschap” (“Dat zal ze leren”) en riep de weldenkende elite alvast op in opstand te komen tegen de vergroving door het grauw. Eerder had je al de lesbrief* van wethouder Hennah Buyne die de Amsterdamse kindertjes duidelijk moest maken dat tokkies een directe bedreiging zijn voor de vredelievende moslims. De lesbrief is ingetrokken en Buyne werd heen gezonden (onder zwaar protest van de zwarte lobby o.l.v. John Leerdam).
Mensen die in dit land hun anderszijn moeten verbergen, worden door Discriminatie.nl opgeroepen zich te melden. Het optreden van een mongool in de spotjes moet de boodschap in brede kring verteerbaar maken.
De overheid wordt in de propaganda gesteund door de reclamemannen van SIRE met de campagne “onbewust asociaal”**.

Ik erger mij aan deze boost van StaatsPropaganda die een communistisch land niet zou misstaan*** en herken mij en Nederland er niet in. Er lijkt vooral een moreel appèl te worden gedaan op de oorspronkelijke, witte inwoners. De boodschap is: jullie zijn slecht. De “weg-met-ons-mentaliteit” speelt weer op.

Let wel, er wordt niet gezegd: Wij voeden onze kinderen goed op, doen niet aan eerwraak, houden onze dochters niet binnen, doen niet aan genitale verminking, importeren geen analfabete bruid, slaan geen witte bejaarden, jagen geen travestieten weg, gaan niet op jihad in den vreemde. Kijk, dat is tenminste heldere taal.

Om te voorkomen dat een groep wordt gestigmatiseerd om wat een subgroep –uiteraard klein in getal (?)- doet, wordt iedereen maar gestigmatiseerd en met name de eigen oorspronkelijke bevolking. Zo kan dus zelfs Politieke Correctheid, niet willen benoemen en toch iets willen zeggen tot stigmatisatie leiden.



* De lesbrief werd (bij mij weten) voorbereid door de afdeling educatie van de VU.

** Dit is een uitermate negatieve campagne. Nu had ik juist begrepen dat alleen positieve campagnes effect hebben.

*** Eerder vergeleek ik de krantenlezer al met de Kremlinwatcher.


rkh, 30-07-09

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"zich irriteren" is geen correct Nederlands.
PJ te N

DIXI zei

Hoe weet je dat zo stellig?
In Van Dale staat: overgankelijk.
Kan ik daar iets mee?

De Bèta-man.

Anoniem zei

zie www.onzetaal.nl/advies/irriteer.php
PJ te N

DIXI zei

Dank.