zaterdag, oktober 24, 2009

The Conspiracy of Silence van politiek en media

In 1978 is voor 3000 Roma-zigeuners een soort generaal pardon afgekondigd. Deze mensen en hun vele navolgers hebben Nederland niet verrijkt. Daarover is consensus. De tijd van toen en de problemen van later zijn gemakkelijk terug te halen. Wat ligt meer voor de hand dan de spraakmakers van die tijd op het journalistieke hakblok te leggen en om de rol van de media te analyseren? Alleen het gebeurt niet en zal niet gebeuren.

Een TV-programma “Welcome Home”, dat op Schiphol exclusief ex-asielzoekers opvangt die van vakantie terugkeren uit het land dat ze zeggen te zijn ontvlucht. Zo’n programma zal niet te zien zijn.

De 26.000 gezichten zijn onder dak. Maar wie zijn de verliezers? Welke autochtoon wacht daardoor nog steeds op een woning? Soms zie je een oproep in de krant om te komen met verhalen voor een nog te maken programma. Niets gezien, niets gehoord.

De gevestigde politici en de gevestigde media hullen zich in een zwijgen, want Wilders mag niet in de kaart worden gespeeld, aan de intenties van de programmamakers mag niet getwijfeld kunnen worden, het draagvlak mag niet worden ondermijnd, er moet een handelingsperspectief geboden worden en we moeten het vooral leuk houden met elkaar.
Het is dus niet vreemd, dat hier zowel als in Duitsland immigratie/integratie geen thema was in de laatste verkiezing.


rkh, 21-10-2009

Geen opmerkingen: