dinsdag, oktober 20, 2009

De straat regeert, de wet is logen*

Thom de Graaf –burgemeester van Nijmegen en prominent lid van D66- zei kort geleden voor de radio, dat kraken niet moet worden verboden. Krakers dragen bij aan de strijd tegen leegstand en hun steun kan daarbij goed worden gebruikt.

Hier doet een democraat beroep op de straat om de uitvoering van beleid en bestuurlijke maatregelen een handje te helpen! Kennelijk ziet hij dit verbond van krakers en “linkse politici” als redelijk alternatief voor de parlementaire democratie.

Maar zo lust ik er nog wel een paar. Bijv. moslims gebruiken om het nationale Midden-Oosten beleid bij te stellen. Of Marokkanen en krakers inzetten om zich als bruinhemden op straat en in zalen te gedragen tegenover Wilders en zijn trawanten. Of anarchisten aanmoedigen het vreemdelingenbeleid bij te stellen middels fikkies en intimidaties.

Over zijn Idee heeft De Graaf duidelijk niet nagedacht. Evenmin kennelijk over de Rechtswillekeur van dit moment, waar nu de sterken en vluggen als eersten legaal een woning kunnen bemachtigen. Want daar hoor je deze jurist niet over.

Maar waarom zegt deze man zoiets en waarom ziet hij er de onhoudbaarheid niet van in? Het antwoord is ontluisterend: krakers zijn ons soort mensen en dan is algauw alles welgedaan en wordt de krakerswerkelijkheid de norm.
Journalisten willen er ook graag bijhoren, dus daar kun je geen kritische vragen van verwachten.


* De Internationale van Henriëtte Roland Holst: “De staat verdrukt, de wet is logen.”


rkh, Luxemburg, 11-10-2009

Geen opmerkingen: