vrijdag, oktober 02, 2009

Kansen in een situatie van onzekerheid

Het verwijt te generaliseren geeft slechts uiting aan ongenoegen en afkeuring. Het gaat hier niet om feiten. “Generaliseren” is een woord dat als steen wordt gebruikt.

Generaliseren doe je in de Natuurkunde. Daar mag gezegd worden, dat ijzer bij verwarming uitzet. Deze wet geldt, onafhankelijk van tijd en plaats (tot het tegendeel is bewezen).

In het sociale verkeer zijn zulke absolute, algemene uitspraken niet te doen. Volgens minister Ter Horst wordt gezegd: “Elke moslim is terrorist” (P&W, 22/9). Dat lijkt mij stug en de bewijslast ligt bij haar.
In het intermenselijke verkeer gaat het om waarschijnlijkheden: Deze moslim voor mij zou met een kans van zus op zoveel terrorist/meeloper/antiwesters/agressief/onbeschoft/ vervelend/kostenpost kunnen zijn. Het gaat hier om waarschijnlijkheidsuitspraken, niet om generalisaties in de zin van de natuurkunde.

In een situatie waarin het moeilijk is te onderscheiden tussen bok en geit, te discrimineren dus, geldt de ervaringsregel “Neem het zekere voor het onzekere”. Een waarschijnlijkheidsuitspraak gevoegd bij deze ervaringsregel zet in de hersenen alle seinen op rood. En zo kan 0.02% in 100% veranderen.


rkh, 30-09-2009

Geen opmerkingen: