zondag, april 15, 2012

Individu tegen individu

Voor enkele jaren terug was pedofilie in progressieve kring normaal. Weldenkend Nederland dacht dat het zo hoorde en dat het moest kunnen en dus dacht men ook zo. Zelfs Hirsch Ballin en Mohammed Rabbae dachten mee. Het werd de lakmoesproef voor echte progressiviteit.

Pedofilie is uit. Zelfs wordt nu de vraag gesteld of zwakzinnigen en verslaafden wel kinderen mogen krijgen. Ondanks dat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens duidelijk staat, dat iedereen een gezin mag stichten. Het kan verkeren.

Is het liberalisme met zijn nadruk op rechten en de vrijheid van het individu op zijn retour?


Het antwoord is nee. De focus is nu op het kind. Het kind als individu kan daardoor de rechten van het volwassen individu inperken. Maar het is hetzelfde virulente liberalisme, dat nu het kind tot rechtssubject maakt, d.w.z. tot iemand met eigen rechten. De kinderombudsman is er de ultieme uitdrukking van.


Het ideaal van een vrije, seksuele omgang met het kind is stukgeslagen op de praktijk. Ook de huidige focus op het kind zal later als doorgeslagen liberalisme worden gezien. Bijv. wanneer een diplomatenechtpaar uit de ouderlijke macht gezet wordt, omdat een kind niet mee wil verhuizen naar een vreemd land. Want spreekt de taal niet, huilende klasgenootjes, is hier geworteld etc. Of wanneer er een wet komt die een godsdienstige opvoeding verbiedt.

Het kinderactivisme zal stukslaan op rechten van ouders, die in hun vrijheid worden beknot. Dan hebben we het over communautarisme.


rkh, 14-04-2012

Geen opmerkingen: