dinsdag, april 24, 2012

G500 is stemvee


Sywert van Lienden wil de agenda van de VVD, PvdA en CDA bepalen. Hij is van plan samen met 499 ad hoc leden de respectievelijke partijvergaderingen af te gaan. Dat is allemaal binnen de regels. Maar gevolg zal zijn dat het reglement wordt aangepast, want geen partij is natuurlijk gediend van een overval. Op de keper beschouwd, gebruikt hij de democratie om de democratie om zeep te helpen. Hij wil immers -puur met de macht van het getal- de stem van gewone leden overrulen.

In de jaren '70 had je Betaald Antwoord. Mensen kochten bijv. een aandeel Shell en gebruikte hun spreektijd om aandacht te vragen voor apartheid. Dat was een appèl en geen overval.

In 2001 werden plotseling veel Surinamers lid van de PvdA. Dat was een couppoging van Wesley Amzand die ontevreden was over zijn plaats op de kandidatenlijst voor de wijkraad van de Bijlmer. Bijna was voor €200 het "burgermeesterschap" van Zuid-Oost gekocht, aldus Ruud Koole (Mensenwerk, p. 95). Hadden ze het wat slimmer aangepakt dan was het reglementair gelukt.

Was Sywert zwart dan was hij door de media afgeserveerd. Nu overheerst vertedering, want hij is jong en wit. Dat scheelt. En daarbij komt dat de middenpartijen bij de media niet populair zijn.
Sywert zou erover na moeten denken wat het betekent dat niemand eerder met dat idee is gekomen.

rkh, 24-04-2012


Geen opmerkingen: