vrijdag, april 20, 2012

Inkomensafhankelijkheid en onmondigheid


De nieuwe leider van de PvdA wil de zorgpremie en de kinderbijslag inkomensafhankelijk maken. Benzine, boetes en huren staan waarschijnlijk ook al op de verlanglijst.

Dat klinkt allemaal mooi, maar uiteindelijk draait de belastingbetaler er gewoon voor op. De echte prijs zal linksom of rechtsom toch moeten worden betaald.
Het betekent ook veel bureaucratische rompslomp, o.a. omdat het inkomen voor dit jaar pas over twee jaar definitief is. Tenminste wanneer onder inkomen "belastbaar inkomen" wordt verstaan. En zitten al die subsidies en toeslagen daar dan in? Onduidelijkheid dus. De formulierenbrigade krijgt het er druk mee.
Over de armoedeval horen we Samsom niet. Er is sprake van een armoedeval, wanneer werken niet loont.  Ga je vanuit de bijstand aan de slag dan vervallen immers allerlei subsidies.

Waarom geen hoge belastingvrije voet voor iedereen van zeg € 8.000 en weg met alle regelingen?
Het antwoord is simpel. Samsom vertrouwt de mensen niet. Voor hem zijn het onmondige wezens die niet met geld kunnen omgaan en de verkeerde prioriteiten stellen. En dan nog iets: een partij moet zich op één of andere manier profileren en dat mag wat kosten.

rkh, 19-04-2012

Geen opmerkingen: