zaterdag, maart 10, 2012

Albayrak betrapt

Nebahat Albayrak is gevoelig voor het verwijt deloyaal te zijn (en wie niet). Een opmerking over het bezit van twee paspoorten* ziet zij als een aanval op haar persoon. Wilders maakte daar een kwestie van bij haar aantreden als staatssecretaris. Opwinding en verontwaardiging alom. Aan de loyaliteit van Albayrak mag niet getwijfeld worden. Een dubbel paspoort is geen probleem.


Maar bij P&W zei Albayrak zelf -een paar jaar terug- voor 100% Turks te zijn (en voor 100% Nederlands). Toch mag etniciteit in de strijd om de macht in de PvdA geen rol spelen.

Het ligt allemaal zo gevoelig dat -bij mijn weten- geen journalist in ernst de voor de handliggende vraag durft te stellen of een Nederlandse minister-president met een Turkse nationaliteit eigenlijk wel kan. Het journaille laat het wederom in ééndracht afweten uit angst ook zelf voor fascist of protofascist te worden uitgemaakt. Terwijl ongetwijfeld het merendeel van de bevolking zo'n minister-president echt niet ziet zitten.


Tegen Frènk van der Linden vertelde Albayrak op de eerste verkiezingsbijeenkomst: "Wij -met de familie- vlogen terug. Samen met hem.". De familie vloog naar Turkije om daar de pater familias eigenhandig te begraven, wiens laatste wens het was naast zijn moeder te liggen.


"Wij vlogen terug". Waar is dus Albayrak thuis? In Turkije zou ik denken. Hiermee laat Albayrak zich aardig in de kaart kijken. De meester-interviewer hoorde het niet of wilde het niet horen. P&W had het fragment (27/2). Maar ook daar was de "freudiaanse verspreking" niet opgevallen.


* De term "dubbel paspoort" verhult aardig. Let op het enkelvoud.


rkh, 08-03-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Liever Turks dan Paaps ...

PJ te N

DIXI zei

Ja, zo heeft ieder z'n voorkeur.