donderdag, maart 08, 2012

De moraal van Ons Soort Mensen

Had Mohammed B. -de moordenaar van Theo van Gogh- de doodstraf moeten krijgen? Het antwoord van Theodor Holman daarop is: "Ja, vond ik gevoelsmatig. Nee, dacht ik rationeel en dat was dus mijn antwoord." ( Parool 3/3).

Volgens mij spreekt Holman hier onzin en is hij niet oprecht.


Uitgaande van een principe als "Gij zult niet doden" kan streng logisch "afgeleid" worden, dat B. niet de doodstraf moet krijgen. Dat heet "waarderationaliteit". Maar mij lijkt, dat ook premissen van alle emotie moeten zijn ontdaan.

Vandaar dat ik zeg (i.t.t. Holman), dat het juist rationeel is om vóór de doodstraf te zijn, omdat immers de maatschappelijke kosten de baten (ruimschoots) overstijgen. Wanneer hart, hoofd en onderbuik* de doodstraf willen, wat weerhoudt Holman ervan dit dan te zeggen? Het geweten? Het is moeilijk voor te stellen, dat dat knaagt als Mohammed hangt.


Holman zegt Mohammed niet dood te willen, omdat Ons Soort Mensen (OSM) zoiets niet zegt. Ook Lifestyle is een bron van moraal. Holman moet bepaalde dingen zeggen op straffe van excommunicatie. Dat maakt zijn uitspraak begrijpelijk en dus kennelijk tot op zekere hoogte rationeel.


* Het is wel grappig dat dezelfde mensen die anderen het hebben van onderbuikgevoelens verwijten als voos en vies tegelijkertijd een manicheïstische tweedeling van lichaam/ziel, goed/kwaad afwijzen.


rkh, 05-03-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wikipedia: "Onderbuikgevoelens worden doorgaans aan anderen toegeschreven; men gaat er zelden van uit dat men ze zelf heeft. De negatieve ervaring kan verschillende aspecten kennen:
1) Het onderbuikgevoel wordt als weinig constructief ervaren. Betrokkene wordt daarmee impliciet of expliciet verweten dat hij slechts zijn eerste gevoel volgt, zich daarbij niet om anderen of om de maatschappij bekommert, en vaak ook dat hij zich door ongenoegen laat leiden zonder een poging te ondernemen de oorzaken van dat ongenoegen weg te nemen.
2) Het onderbuikgevoel wordt als ondoordacht ervaren. Betrokkene wordt verweten dat hij zijn (onlust-, kritiek-)gevoelens ondergaat en eventueel uit, maar ze niet aan een verstandelijk onderzoek onderwerpt. Hij wordt daarmee gezien als iemand die “er maar wat uitflapt”, maar niet bij zichzelf te rade gaat omtrent de gevolgen of juist de oorzaken van zijn gevoelens."
Volgens mij heeft iedereen wel eens onderbuikgevoelens. Niet iedereen uit ze, en misschien is dat ook wel "verstand"ig.
PJ te N

Anoniem zei

CURSUS
Gnosis vanaf het oude Egypte tot aan de Manicheen
Uit de reeks: Van wijsheidsstromingen naar innerlijke wijsheid.

Innerlijke wijsheid of gnosis heeft altijd bestaan en is vanaf het begin van de mensheid als een gouden draad te herkennen in vele religies en stromingen. Gnosis is niet aan tijd en ruimte gebonden. Gnosis is innerlijk weten, het is kennis van het hart.
In deze cursus wordt de geschiedenis en ontwikkeling gevolgd van de “innerlijke leer”. Die loopt van vele eeuwen voor onze jaartelling tot aan de 4e eeuw. Ofwel, van het gedachtegoed van de oude Egyptenaren en de Grieken tot aan de Manicheën een gnostieke beweging uit de 3e eeuw. Deze cursus legt de nadruk op de gnosis in die periode.

De lesonderwerpen zijn:
- de universele gnosis
– de wijsheid van alle tijden
- de Griekse wijsheid I (Van mythisch bewustzijn naar schouwend denken)
- de Griekse wijsheid II (De Griekse denkers Socrates, Plato en Aristoteles)
- de oorsprong van de gnosis (christelijke, joodse en hermetische gnosis)
- Hermes Trismegistos, de vader der filosofen
- Mani, inspirator van de Manicheeën

Aanbevolen literatuur:
'Gnosis – Stromen van licht in Europa'', Rozekruispers Haarlem, (bestelnr. 1142)

Deze cursus vindt plaats één maal per 14 dagen
Lesmateriaal € 7,50 verrekenen met de docent.

tijd: donderdag 13:30-15:30 uur
startdatum: 2 februari 2012 - 6 lessen
plaats: Volksuniversiteit Havensingel 24 'S-HERTOGENBOSCH
docent:
boeken: Lesmateriaal € 7,50 verrekenen met de docent.

DEZE CURSUS IS GEANNULEERD!