donderdag, maart 15, 2012

Jeroen van Marwijk, cabaretier

Ik zag en hoorde Van Marwijk bij P&W (1/3) onbeschaamd onzin debiteren: links=goed&slim, rechts=slecht&dom, een rechtse denktank is een contradictio in terminis. Van dat niveau. Ik kon er niet om lachen.


Een cabaretier moet voor eigen publiek hel & verdoemenis preken. De gesel erover. Kennelijk toch te protestants, de voorkeur gaat meer richting Rome en dat is preken voor eigen parochie. Maar dat werkt niet, dat zet niemand aan het denken en verandert niets.

Van Marwijk overtuigt niemand, omdat zijn medegelovigen al overtuigd zijn en andersgelovigen zich niet laten overtuigen.


In zijn programma stelt de cabaretier dat het knieschot van Wilders komt. "Kritisch" als Van Marwijk is, stelt hij bij dit voorstel van Wilders huishoudelijke vragen: "Moet het slachtoffer in opkomst daarbij zitten of staan? Is er een dokter/ambulance bij? Komen de slachtoffers daarna in de bijstand?".

Wilders wil inderdaad een harde aanpak van de misdaad en dat in het uiterste geval op benen wordt geschoten. Maar over een knieschot heeft hij het zelf niet gehad. Van de kant van P. en W. geen correctie.


Van Marwijk zou zich als cabaretier de vraag kunnen stellen waarom hij tegen beter weten in liegt, waarom zijn publiek zo graag belogen wil worden, hoe hij als juwelier in het leven zou staan, waarom voorstellen van Wilders zo vaak letterlijk worden genomen (vanwaar die symboolblindheid) en waarom en waardoor de één ziet wat de ander niet ziet en omgekeerd? Dat geeft cabaret van niveau en brengt Nederland verder.


rkh, 13-03-2012

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb Van Marwijk bij P&W niet gezien maar ben het geheel met uw kritiek eens.
PJ te N