woensdag, mei 23, 2012

Op herhaling: Waarom Wilders altijd gelijk krijgt


Illegaliteit -het woord zegt het al- moet bestreden worden. Wanneer Wilders illegaliteit koppelt aan criminaliteit dan is dat zijn goed recht. Van overdrijven kunst maken, is nergens verboden.

Ongelijk heeft hij sowieso niet. Dat heeft te maken met het simpele feit dat in de populatie waar het over gaat, altijd variatie zit. Dus komt ook onder illegalen criminaliteit voor. Dat is Wilders' gelijk. De gedachte is hier, dat in een niet al te onzinnige of onlogische bewering altijd wel waarheid zit.

Politiek en media vergroten vervolgens de verschillen uit. "Illegaliteit en criminaliteit" wordt een thema. Alleen al over illegaliteit op zich wordt -vreemd genoeg- al heel verschillend gedacht. Door de focus op illegaliteit vormen mensen zich daarover een mening. Wie niet op voorhand tegen Wilders is, zal concluderen dat hij hier een punt heeft; illegalen moeten het land uit (tenzij het natuurlijk de buurman is).

Vervolgens begint bij mensen met een opkomende mening een proces dat de confirmation bias wordt genoemd: alleen zien wat je wilt zien. Zogenaamde vooroordelen worden bevestigd. Wat eerst waarschijnlijk werd gevonden, groeit uit tot een overtuiging.

Ten vierde helpt de selffulfilling prophecy Wilders aan zijn gelijk. Door de vele aandacht krijgen illegalen het extra moeilijk. Om in hun levensonderhoud te voorzien, "moeten" zij wel overgaan tot criminele acties. Waarmee de cirkel rond is.

Het enige dat Wilders dus doet, is komen met een op zich niet onzinnige gedachte. De rest gaat vanzelf.

rkh, 22-05-2012

Geen opmerkingen: