zaterdag, mei 12, 2012

Regels zonder uitzondering


De bewering "Elke regel kent uitzonderingen"  -zo die wordt gedaan- klopt niet. Want er zijn regels die niet bestand zijn tegen welke uitzondering dan ook.

 
Meld Misdaad Anoniem heeft als regel, dat de anonimiteit van de beller ten alle tijde wordt gerespecteerd. Doel van dit meldpunt is misdaad te bestrijden. Komen gegevens van bellers op straat te liggen dan kan het meldpunt meteen zichzelf opheffen. De organisatie is dan namelijk rechtstreeks ingegaan tegen de eigen bestaansgrond (raison d'être). Dat is onlogisch.
Het is dus ook volkomen rationeel, wanneer de druk van het volk of een rechtelijke bevel door het MMA worden genegeerd. Het is "to be or not to be".
Nog niet verklaard is, waardoor het nu precies misgaat (in de relatie MMA/bevolking) bij het maken van uitzonderingen. Het antwoord is simpel: het vertrouwen is geschonden.

Case. Iemand wordt verdacht van moord (op zijn moeder, geloof ik). De psychiatrische inrichting weigert ten principale inzage in de patiëntgegevens en elke verdere medewerking. Dat is rationeel gedrag, want de opdracht is patiënten te helpen en dat is bij toegeven aan rechterlijke bevelen niet meer goed mogelijk. Hiervoor wordt gekozen, omdat de vertrouwensrelatie hulpverlener/patiënt op het spel staat.

rkh, 09-05-2012


3 opmerkingen:

Anoniem zei

De regel "Elke regel kent uitzonderingen" wordt bevestigd door de uitzondering dat er regels zijn die niet bestand zijn tegen welke uitzondering dan ook.
PJ te N

DIXI zei

Een doordenkertje ....

DIXI zei

....ik neem aan dat je hem ook zelf afmaakt?