woensdag, mei 30, 2012

Recht dat onrecht is


Dit weekend werd bekend dat de oud-SS'er Klaas Carel Faber is overleden. Hij was in Nederland veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Wist te ontsnappen en leefde nog lang en gelukkig in Duitsland. Door in vreemde krijgsdienst te gaan, had hij de Duitse nationaliteit verworven. En Duitsland levert zijn eigen burgers niet uit*.
Procedureel allemaal dik in orde, maar het heeft natuurlijk niets te maken met wat "wij" recht noemen.

Afgelopen vrijdag hield Sharia4Holland een manifestatie op de dam. Er werden opruiende toespraken gehouden ("De moslims zullen deze tumor genaamd democratie met wortel en tak uitroeien", "Sharia is de oplossing"). Iemand uit het publiek wilde met de heren in discussie, maar werd meteen door stillen afgevoerd. Diens rechten werden ingeperkt in naam van de openbare orde. Zo zie je dat het recht voor de zittende macht een beheersinstrument is, dat niets met recht van doen heeft.

Vandaag lees ik, dat de twee Nijmeegse Marokkanen die na een mislukte overval iemand op de Oranjesingel doodreden, niet worden vervolgd. Het is niet duidelijk wie voorop zat en de scooter bestuurde.
Enerzijds wil je dat niemand ten onrechte vastzit, maar anderzijds wil je ook niet deze absurde consequentie van ons rechtssysteem accepteren.


* Ook Turkije bijv. levert geen eigen staatsburgers uit. Onder andere daarom ben ik tegen dubbele paspoorten.

rkh, 29-05-2012

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb [dit net als u maar dan 3000 jaar eerder al] onder de zon gezien: op de plaats waar recht gesproken wordt, heerst onrecht. Ik zag de plaats waar gerechtigheid zou moeten zijn, en er heerst onrecht.
Prediker 3,16

DIXI zei

Je zegt: ipv gerechtigheid onrecht.

Het is ingewikkelder in case 1 en 3.
Er is "recht" én onrecht.

Anoniem zei

Misschien is er dan toch enige progressie te bespeuren na 3000 jaar ...
Prediker