donderdag, mei 17, 2012

Waarom Wilders altijd gelijk krijgt


Zelfs een Martin Bril en een Harry Mulish vonden bij leven dat Wilders een punt had. Volgens Pechtold allemaal onzin: Wilders heeft helemaal geen punt. Maar zijn virulente Wildersfobie vertelt een ander verhaal, namelijk dat hij het gelijk van Wilders vreest.
Hoe krijgt Wilders dit voor elkaar?

Ten eerste door een onderwerp te kiezen dat anderen laten liggen, hetzij uit lafheid, luiheid, desinteresse, onvermogen of politieke correctheid. Maar waar mensen met gezond verstand* wel degelijk een probleem in zien. Het is natuurlijk van de gekke om geld af te pakken van mensen die het zelf hard nodig hebben of gewoon er zelf over willen gaan en door te sturen naar het corrupte Griekenland.
Ten tweede door met overdrijving oppositie en media te provoceren. "Geen cent naar Griekenland!". Politiek en media moeten natuurlijk wel toehappen.

Door de focus op het onderwerp zien mensen plotseling overal het gelijk van Wilders bevestigd. Dit psychologische verschijnsel wordt de confirmation bias genoemd: je ziet alleen wat je wilt zien.
Ook self fulfilling prophecy kan Wilders aan zijn gelijk helpen. De profetie is dat de Grieken de euro opgeven. De reuring maakt de instanties onzeker en minder scheutig met andermans geld, waardoor Griekenland wel gedwongen wordt Euroland te verlaten.


* Volgens Descartes het best verdeelde goed. Omdat iedereen er genoeg van zegt te hebben.

rkh, 16-05-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Door de focus op het onderwerp zien mensen plotseling overal het gelijk van Wilders bevestigt. Dit psychologische verschijnsel wordt de confirmation bias genoemd: je ziet alleen wat je wilt zien."
1) "bevestigt" moet zijn "bevestigd".
2) Confirmation bias slaat op eigen meningen, niet op die van anderen c.q. die van Wilders. M.a.w. alleen wanneer men reeds opvattingen heeft die lijken op die van Wilders, zal men Wilders' opvattingen waarnemen en het er mee eens zijn. Wie opvattingen heeft die haaks staan op die van Wilders, zal ze niet waarnemen of als ze toch doorsijpelen, afwijzen. Zie bijv. http://nederlands.skepdic.com/dict_voorkbev.htm
PJ te N

DIXI zei

ad 2.
Weet ik. Maar goed: er is wel een missing statement. Wat dat betreft, heb je gelijk.