zaterdag, december 08, 2012

Over medialogica


Je hebt moraal en je hebt ethiek. In de ethiek wordt de moraal op meta-niveau bestudeerd. En zo heb je medialogica en een studie van de medialogica. Het is niet slim de studie van de medialogica zelf ook "medialogica" te noemen. En dat doet in feite Marc Josten van Argos-TV als hij Philip Freriks laat zeggen: "Medialogica: een serie van Human over het verschil tussen beeld en werkelijkheid met nieuwe waarheden tot gevolg".
De eerste vraag in een studie van de medialogica is: Wat is eigenlijk medialogica?

Het antwoord is simpel: Medialogica is de logica van de media. "Logica" hier gebruikt, zoals in "werkend volgens een geheel eigen logica". Wat dus niets te maken heeft met of iets nu logisch of onlogisch is.
De studie van de medialogica wil met name onderzoeken waarom, waardoor, wanneer, waar en hoe iets al dan niet tot hype wordt. Het is overigens een "wetenschap" die achteraf verklaart, maar niet kan voorspellen, hooguit in termen van waarschijnlijkheid.

Argos-TV van 10 oktober gaat over de affaire Mauro. Volgens welke "logica" is hier gewerkt? Dit antwoord is eveneens simpel: hoe jonger/zieliger/media-genieker/geïnte­greerder/drama­tischer/politiek gevoeliger hoe beter en vooral niet liegen. P&W besteedde met graagte maar liefst vier keer aandacht aan de zaak. Politici liftten maar wat graag mee op de aandacht voor Mauro. Uiteindelijk ging het velen er alleen om het eerste kabinet Rutte te beschadigen. Ook politiek heeft haar eigen logica.
Argos-TV laat de geschiedenis van de affaire zien. Maar de medialogica wordt niet echt gethematiseerd. En zo blijft de schijn van gewichtigheid hangen.

rkh, 05-12-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tip: de Nijmeegse emeritus hoogleraar Fred Wester (http://www.ru.nl/communicatiewetenschap/medewerkers/prof-dr-wester/ ... klik door naar onderzoeksprojecten) begeleidt nog enkel projecten over hijgerigheid van en beeldmisvorming door de media. Media ? Bah, ulch ! Medialogica ? Nooit eerder van gehoord, lijkt mij nuttig mits degelijk beoefend. Doet mij ook ergens denken aan Macchiavelli. Ik zie ook een verband met Advent: Hij komt die de verborgen boosheden aan het licht zal blootstellen.
Of heb ik het niet helemaal goed begrepen ?
PJ te N

DIXI zei

Aan de hijgerigheid en beeldmisvorming ben ik nog niet eens toegekomen.