maandag, december 03, 2012

Medialogica volgens Josten


Marc Josten van de HUMAN/VPRO definieert in een lezing* voor studenten medialogica als "Het ontstaan van publieke opinie, omdat journalisten, beleidsmakers en consumenten zich bewust of onbewust aanpassen aan de kaders en regels van de media". In dezelfde lezing komt de zin voor: "Politici bedienen zich van medialogica". Passen we daarop de definitie toe dan krijgen we de on-zin: "Politici bedienen zich van het ontstaan van ...". Hier klopt dus iets niet.

Josten laat Philip Freriks in Medialogica op TV** zeggen, dat de serie gaat "over het verschil tussen beeld en werkelijkheid met nieuwe waarheden tot gevolg". Een heldere formulering, maar indien bedoeld als definitie niet geslaagd.

Op de site van het radioprogramma Argos -ook van Josten- staat te lezen: "Het beeld dat de media van de werkelijkheid toont (sic, rkh), kan soms een nieuwe werkelijkheid worden. Dit heet met een duur woord Medialogica en wie goed kijkt ziet dat mechanisme vaak opduiken". Hier valt vooral het voor een definitie weinig exacte "kan soms" op.
In Argos van 27 november discussiƫren journalisten -waaronder Josten- met elkaar over Medialogica. Max van Weezel stelt voor de term niet meer te gebruiken, want moeilijk en abstract. Wat hem er niet van weerhoudt om -als het gaat over het premieoproer- vertwijfeld te vragen of dit nu medialogica is of niet.

De conclusie moet zijn dat Josten niet helder denkt, laat staan systematisch. In het nauw gebracht, roept hij dan dat het vooral gaat over de uitwassen van de medialogica. Maar zeggen dat "Medialogica gaat over de uitwassen van medialogica" is circulair.
Als dokter zou Josten het lichaam beschrijven aan de hand van ziektes, daarmee het verschil tussen anatomie en pathologie negerend. Zoals ook moraal iets anders is dan (im)moreel. Beschrijving en waardering lopen bij Josten door elkaar. Dat is het probleem.
Zo kun je dus niet spreken van "Uitwassen van de medialogica". Bij uitwassen wordt afgeweken van regels. Bij medialogica worden regels nu juist gewoon toegepast. Hooguit zijn de gevolgen ongewenst.

* 10 sept. 2012. Het hoorcollege "Hoe media ons leven sturen" is nog steeds te beluisteren.
** De serie is begonnen op 19 sept. 2012.

rkh, 03-12-2012

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo te zien heb ik niets gemist. Wat vreselijk. Goed dat u het aan de kaak stelt.
PJ te N

DIXI zei

Serie is best aardig. Alleen doen ze zo gewichtig over medialogica. Dat stel ik aan de kaak.