donderdag, mei 30, 2013

Het argument van Wederkerigheid en dan nog de rest

Paul Scheffer mag de Moslim en Wilders graag voorhouden, dat het verstandig en voordeling is ook de ander zijn vrijheid te gunnen. Want men kan dan zelf met recht vrijheid opeisen. Het is een concretisering van de regel "En gelijk gij wilt, dat u de mensen doen zullen, doet gij hen ook des gelijks". Zeg maar: de gulden regel plus.

Net als bij de (negatief geformuleerde) gulden regel wordt hier op wederkerigheid beroep gedaan. Wederkerigheid is: Als jij iets (niet) doet, dan doe ik dat ook (niet) en omgekeerd. De regel heeft de charme van de eenvoud en lijkt logisch, omdat impliciet een beroep wordt gedaan op gelijkheid. Wederkerigheid als prima facie norm.

Maar wederkerigheid vooronderstelt empathie, redelijkheid en tolerantie. Dat is nogal wat. Zijn die "gaven" afwezig dan moeten er belangen tegen elkaar zijn te ruilen en moet er sprake zijn van machtsevenwicht tussen de partijen. En ook dat is niet vanzelfsprekend.

rkh, 1/2/10


1 opmerking:

Anoniem zei

Hoezo wederkerigheid ? De opsteller van "de gouden regel plus" voorspelde reeds dat wanneer je die regel opvolgt, je door iedereen zal worden vervolgd of erger. Reken dus niet op wederkerigheid want die is er alleen binnen eigen kringen.
PJ te N