maandag, september 28, 2009

Tegen de natuur

De Amsterdamse wethouder van o.a. diversiteit Freek Ossel wil discriminatie aan de deur tegengaan. Hij wil daarvoor zonodig mystery guests inzetten. Alleen wie het disco-probleem analyseert in termen van discriminatie, racisme en uitsluiting komt met zo’n plan.
Het bericht hierover verscheen “ongelukkigerwijs” tegelijkertijd met het bericht over de ontruiming van bioscopen i.v.m. het suikerfeest. Marokkanen die buiten stonden, zouden ook nog “Discriminatie!” hebben geroepen.

Velen hebben slechte ervaringen met Marokkanen en deze ervaringen en verhalen worden gegeneraliseerd. Goede ervaringen en verhalen doen daarbij gewoon niet mee. Generaliseren gaat vanzelf en dat is maar goed ook. Het voorkomt dat je -vanwege onnadenkendheid- twee keer door een tekkel wordt gebeten.
Generaliseren betekent, dat een individu niet op voorhand als individu wordt gezien, maar als deel van een groep. Want, hoe de goeden van de kwaden te onderscheiden? Het gaat hier over kansen en over het zekere voor het onzekere nemen! Dit onvermogen om op cerebraal niveau te onderscheiden tussen de bokken en de geiten, te discrimineren dus, leidt op handelingsniveau tot discriminatie en mogelijk tot uitsluiting van de groep als geheel.
Zo gaat dat in het normale, menselijke verkeer. Zo wordt een habitat gecreëerd waar mensen zich senang voelen. Buitenstaanders krijgen de waarden en normen geëxpliciteerd en worden niet belet om voor zichzelf te beginnen.

Wethouder Ossel kan niet het denken (het generaliseren) verbieden, maar wil wel het vervolg (discriminatie) frustreren. Onder het banier van de Gelijkheid zet hij aan tot tegennatuurlijk gedrag. Voor wie inderdaad vervelende ervaringen verwacht met Marokkanen is het plan van Ossel een affront.
Alleen een dictatuur krijgt de natuur er onder en dan alleen nog voor zo lang als die duurt.

Eerder verschenen:
Paul Rosenmöller liet Jantje Smit lopen
Geert Mak & Ali B.
Discriminatie als overlevingsstrategie
Blind voor kleuren
Het verborgen racisme van Femke Halsema
Gij zult niet generaliseren
Niet schuldig, wel verantwoordelijk
Overheid stigmatiseert zelf


rkh, 25-09-2009

Geen opmerkingen: